El meu nen té un buf cardíac… què vol dir?

Hi ha molta gent que es pensa que tenir un buf al cor és tenir una malaltia. No és així! Tenir un buf cardíac pot dir moltíssimes coses, però en la gran majoria de vegades gens preocupants.

Els batecs del cor fan soroll. En auscultar el cor el metge espera sentir els batecs del cor (el ‘Toc-Toc’ del cor). Ningú s’alarmaria si el seu metge li digués que en auscultar el cor li sent els batecs cardíacs. Doncs bé, alguns cors absolutament normals també presenten un soroll que produeix la sang al passar pel cor, un soroll semblant al pas d’aigua per una mànega o canonada, i d’això se’n diu buf cardíac. Per tant, un buf cardíac és senzillament un soroll que fa la sang quan passa pel cor o pels vasos sanguinis que entren i surten del cor. El metge ho detecta a través de l’auscultació del cor amb el fonendoscopi.

La majoria d’aquests bufs cardíacs a la infància són innocents o funcionals i s’ausculten en algun moment de la vida en més del 50% dels cors sans! Sobretot en nens entre 2 i 8 anys de vida i és moltíssim més freqüent (75-80%) en situacions de febre, anèmia, exercici i altres situacions perquè la sang circula més de pressa dins del cor. Tenir un buf cardíac innocent o funcional no representa cap malaltia cardíaca. Només un percentatge molt petit de bufs cardíacs (0.4-5%) són deguts a alguna malformació o anomalia en l’estructura del cor (mal funcionament d’alguna vàlvula del cor, estretor d’alguna de les artèries, connexió anòmala entre cavitats cardíaques …).

Avui en dia, la majoria de cardiopaties estructurals importants es detecten abans de néixer mitjançant les ecografies fetals realitzades per l’obstetra durant l’embaràs. Generalment, en un lactant gran o nen escolar prèviament sa, que ha anat creixent bé i que no ha tingut grans problemes de salut, és improbable que el buf cardíac sigui un signe d’una cardiopatia estructural. En el cas dels nadons i lactants de menys d’un any de vida, un buf tampoc sol indicar patologia greu, però cal fer més proves per assegurar-ho.

La gran majoria de vegades, el pediatre a través de l’auscultació i l’exploració física ja pot orientar si es tracta d’un buf cardíac innocent o si pot ser signe d’alguna malformació cardíaca o cardiopatia estructural (anomenada cardiopatia congènita). En alguns casos, sobretot si hi ha dubtes, el seu pediatre de capçalera demanarà la valoració al cardiòleg pediàtric que determinarà la necessitat o no de realitzar una ecografia del cor, anomenada ecocardiografia. En la majoria dels casos aquesta ecografia determinarà que es tracta d’un cor completament normal i aleshores el buf serà considerat un buf innocent o funcional i aleshores no caldrà cap seguiment cardíac perquè no es tracta de cap condició patològica i podrà fer una vida normal, sense cap limitació de la seva activitat física.

Servei de Pediatria
Hospital General de Granollers

 

By |2021-02-04T13:24:44+00:00febrer 4th, 2021|Pediatria|Comentaris tancats a El meu nen té un buf cardíac… què vol dir?