Dia Mundial de la Radiologia. 123 anys, record històric

El divendres 8 de novembre del 1895 es van descobrir els raig X en la Universitat de Würzburg, a càrrec de Wilhelm Conrad Roentgen, catedràtic de física i rector de la Universitat. En aquells dies Roentgen estava experimentant sobre el comportament de raigs catòdics i descàrregues elèctriques amb gasos enrarits en un tub de Hittorf-Crookes, que proporcionava una dèbil llum violeta mentre sortien petites guspires blavoses en els borns del carret. Gràcies a ser daltònic va poder veure una fluorescència groga-verdosa en un cartó recobert, d’una solució de cristalls de platí-cianur de bari, que es trobava massa lluny del tub de Hittorf-Crookes perquè li arribessin els raigs catòdics. Això li va fer pensar que hi havia d’haver alguna radiació diferent que expliques “aquest fenomen estrany”. El passat 8 de novembre va fer 123 anys d’aquest fet!

radiologia

“La mà de la Berta”, la primera radiografia del cos humà

Desprès de diferents experiments, el 22 de desembre d’aquell mateix 1895, es va obtenir la primera radiografia de la història, la famosa mà de la “Berta”, la seva muller, després de 15 minuts d’exposició, que el va sobtar tant que va arribar a exclamar “he vist la meva mort”.

Hi va haver una ràpida difusió internacional i ja el 17 de gener del 1896 en un article en un diari de Barcelona es deia: “Se ha descubierto un nuevo fósforo que atraviesa las puertas y las carnes, del mismo modo que un rayo de sol atraviesa los cristales de las ventanas”.

El 17 de febrer del 1896 el Dr. César Comas va obtenir a Barcelona la primera radiografia d’Espanya que va ser una extremitat superior d’un nen amb una exposició de quatre hores. I el mateix doctor, l’endemà va fer el primer diagnòstic radiològic en detectar una peça d’acer de 2 mm en les parts toves d’un peu d’un nen despès de sis hores d’exposició.


Què són els Rx?

Els raigs X són una radiació electromagnètica igual que les ones de radi, de microones, infrarojos, ultraviolats o gamma. La diferència fonamental amb raig gamma és que aquest es generen per desexcitació nuclear mentre que els Rx es produeixen bàsicament per fenòmens extranuclears de l’àtom, per desacceleració d’electrons. Els Rx són una radiació ionitzant perquè a l’interactuar amb la matèria produeix una ionització dels àtoms d’aquesta.

Per la producció de Rx en els hospitals s’utilitza els tubs de Rx . Aquest dispositiu és un tub amb buit a dintre on hi ha un càtode que emet electrons que impacten a l’ànode giratori. El resultant d’aquest impacte és una energia que en un 1% correspon a Rx i el resta bàsicament a energia tèrmica. A través d’una “finestreta” aquests Rx es dirigeixen cap a l’estructura que es vol estudiar.

Radiologia

Tubs de Rx


Serveis actuals de Radiologia

Des d’aquell remot 1895 hi ha hagut molts canvis en el món de la Radiologia. De fet en molts serveis inclús han canviat de nom i es diuen Serveis de Diagnòstic per la Imatge, ja que no totes les tècniques que s’utilitzen són amb Rx.

Bàsicament ho podríem subdividir en:

 • Modalitats amb ús de radiacions ionitzants:
  Radiologia

  Imatge de TAC actual multislice. Hospital General de Granollers

  • Rx simple convencional.
  • Rx contrastada en telecomandament.
  • Mamografies.
  • TAC.
 • Altres modalitats:
  • Ecografia, que utilitza ultrasons.
  • Ressonància Magnètica (RM) que utilitza camps electromagnètics i polsos de radiofreqüència.
 • Radiologia vascular i intervencionista: cada cop més en els Serveis de Diagnòstic per la Imatge es fan procediments diagnòstics o terapèutics (biòpsies, drenatges, puncions, tractaments intervencionistes pal·liatius de dolor o oncològics, etc.) guiats per ecografia, TAC o menys freqüentment per RM, això com radiologia vascular diagnòstica i terapèutica.
 • Fusions de modalitats:
  • Possibilitat de fusionar imatges (TAC amb ecografia o RM amb ecografia), sobretot com a guia per intervencionisme.
  • Possibilitat de fusió de tècniques de Radiologia i de Medicina Nuclear (PET-TAC o PET-RM).

En els darrers anys s’està parlant molt, i ja s’està començant a treballar, amb projectes d’Intel·ligència artificial, que revolucionaran la manera de treballar dels Serveis de Diagnòstic per la Imatge, així com els biomarcadors radiològics, amb personalització de la radiologia.

Com veieu, en tractar-se d’una especialitat mèdica molt lligada als avenços, tant dels mateixos equipaments com de la mateixa tecnologia informàtica, sens dubte, és l’especialitat que més ha canviat i més seguirà canviant en els darrers anys.

 

Dr. Xavier Pruna
Director del Servei de Diagnòstic per la Imatge (SDI)
Hospital General de Granollers

By |2019-03-15T13:36:58+00:00febrer 1st, 2019|Radiologia|0 Comments