vacunació antigripal

Cartell de la campanya 2018-2019

Vacunació antigripal: també a Pediatria

Els virus de la grip causen brots cada any i en alguns nens (com en adults) implica descompensació de la seva malaltia de base i/o ingrés, fins i tot, a l’UCI. Com que els virus muten, cal vacunar-se cada any perquè la vacuna es prepara especialment cada any per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d’octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d’aquest període) i el seu efecte dura un any.

La vacuna s’elabora a partir de virus gripals morts, per això mai pot produir la malaltia. No hi ha cap possibilitat d’emmalaltir per la vacuna, ni tan sols en pacients immunodeficients. El percentatge de persones que no responen a la vacuna és mot baix (comparable a altres vacunes), però cal tenir en compte que només ens protegeix contra la grip i no ho fa contra el refredat comú ni contra altres infeccions respiratòries víriques. Així doncs, vacunar-se contra la grip no impedeix que ens costipem, però evitarem la grip i aquest fet ja ens protegeix.

La vacunació contra la grip es pot administrar des dels 6 mesos en endavant, però s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions quan pateixen la grip.

A Pediatria són fonamentalment els nens que pateixen:

  • Malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l’asma.
  • Malalties metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus).
  • Malalties renals o hepàtiques cròniques.
  • Malalties hematològiques, com les hemoglobinopaties i l’asplènia.
  • Malalties neuromusculars greus.
  • Immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació com immunosupressors, corticoides, etc. o pel virus de la immunodeficiència humana).
  • Infants i adolescents tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic (Aspirina ®) perquè poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
  • Persones que conviuen amb persones d’alt risc (incloent-hi els infants): és a dir, els germans de tots aquests nens de risc a més dels pares i avis.
  • Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l’any o a l’hemisferi sud entre els mesos d’abril i setembre.

Així doncs, us recomanem que vacuneu els nens de risc i també us vacuneu vosaltres!
Podeu adreçar-vos al vostre Centre d’Atenció Primària, on ja tenim la campanya de vacunació en marxa, tant a Pediatria com pels adults i és gratuïta.

Equip de Pediatria
Hospital General de Granollers. Servei de Pediatria

Potser també t’interessa:

By |2019-03-15T13:37:13+00:00novembre 16th, 2018|Pediatria|0 Comments