Dia Mundial de les Malalties Reumàtiques

El dia 12 d’octubre es commemora el Dia Mundial de les Malalties Reumàtiques. Aquestes malalties inclouen les que afecten les estructures de l’aparell locomotor, o sistema musculoesquelètic, és a dir, que recauen en els ossos, les articulacions, els teixits que envolten les articulacions, els tendons o els lligaments i els músculs. Es tracta per tant de malalties tan diferents com l’artrosi, les artritis com la reumatoide, les malalties òssies com l’osteoporosi, les malalties sistèmiques del teixit connectiu com el lupus eritematós sistèmic, els reumatismes de les parts toves i el dolor musculoesquelètic difús o regional. En conjunt constitueixen més d’un centenar de malalties diferents.

Artrosi

Desgast de l’articulació del genoll

Les malalties reumàtiques són el principal problema crònic declarat per la població segons les enquestes de salut, i malgrat que poden aparèixer a qualsevol edat, en general afecten més les persones d’edat avançada i, en concret, les dones. Les malalties reumàtiques són la primera causa de dolor crònic  i de discapacitat física en els països desenvolupats i, a més a més, alteren de forma significativa l’estat psicosocial dels individus afectats i també el de les seves famílies i cuidadors. Aquestes malalties són, d’altra banda, el problema de salut més freqüent que incapacita per al treball i, així, més de la meitat de persones amb invalidesa ho són per causa d’una malaltia reumàtica, circumstància que contribueix a un augment considerable de les despeses econòmiques associades.

Unitat de Reumatologia

Hi ha molts professionals de la salut que tenen dedicació a aquestes malalties (metges de família, traumatòlegs, metges rehabilitadors, anestesiòlegs, fisioterapeutes, infermeres…) encara que l’especialitat mèdica que es dedica en exclusiva al seu tractament és la reumatologia. El Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Granollers compta amb una Unitat de Reumatologia que dóna servei als territoris del Vallès Oriental Central i Baix Montseny i que compta amb un equip de cinc especialistes mèdics i una consulta infermera. Aquests professionals, que compten amb una alta especialització, desenvolupen una sèrie de consultes monogràfiques que, acompanyada del suport la resta de serveis de l’Hospital, poden atendre qualsevol patologia reumàtica amb els millors mitjans tecnològics, farmacològics i humans. Alhora, la nostra Unitat s’ha caracteritzat per un afany notable de mantenir una bona coordinació assistencial amb la resta de serveis de l’Hospital i, especialment, amb els professionals d’atenció primària per poder donar a la nostra població un millor servei. Concretament, la unitat disposa de professionals que tenen una especial dedicació a les malalties articulars cròniques (artritis reumatoide i espondilartritis), malalties del teixit connectiu (lupus, esclerodèrmia, etc.), malalties òssies metabòliques (osteoporosi entre d’altres), i compta amb un gabinet tècnic (ecografia, capilaroscòpia i microscòpia de llum polaritzada) que permet complementar l’estudi clínic de les malalties i aprofundir en el seu coneixement.

Finalment, tots els membres de l’equip participen activament de les societats científiques pròpies de l’especialitat i mantenen una tasca docent activa tant en pregrau com en postgrau i una activitat investigadora constant que es tradueix un nombre considerable de comunicacions a congressos i articles publicats en revistes nacionals i internacionals, que contribueixen a posicionar el nostre hospital com a centre de recerca universitari.

Enguany i coincidint amb el Dia Mundial de les Malalties Reumàtiques també celebrem anunciar que ben aviat tindrem una seu de la Lliga Reumatològica Catalana (principal associació de pacients amb malalties reumàtiques a Catalunya) a Granollers. Gràcies a l’esforç d’un grup de pacients entusiastes i als professionals del centre, les persones en general, pacients i  familiars interessats a col·laborar  a millorar la qualitat de vida en aquestes malalties ho podran fer a través d’aquesta seu i, si volen, associant-se a la Lliga. Podeu trobar més informació al respecte a la seva adreça web lligateumatologica.org.


Dr. Xavier Surís i Armangué
Cap de Secció de la Unitat de Reumatologia. Servei de Medicina Interna

 

By |2019-03-15T13:38:06+00:00octubre 11th, 2018|Reumatologia|0 Comments