Servei de Geriatria: EDUCA’m 

Als països desenvolupats el creixent augment de l’esperança de vida i el conseqüent envelliment de la població és una realitat. Aquest fet va associat directament a l’augment de les malalties cròniques, discapacitat i dependència. La dependència és l’estat en el què es troben les persones que, per raons derivades de l’edat, malaltia o discapacitat, precisen de l’atenció d’altres persones per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària. A Catalunya s’estima que en la població major de 75 el 26,6% d’homes i el 49,1% de dones són dependents per alguna de les activitats de la vida diària (consultar Dades de la dependència a Catalunya a través del web de Departament de Treball, Afers Socials i Famílies).

Actualment un percentatge molt elevat de Cuidadors Informals (CI) no té formació tècnica per poder dur a terme les noves activitats. Per ells és com desenvolupar una nova feina per la qual necessiten preparar-se i adquirir nous coneixements. La responsabilitat de proporcionar ajuda, cada dia i a tota hora, a un familiar que està en una situació de fragilitat i dependència, té un gran impacte físic i psicològic sobre la vida dels cuidadors i de la resta de la família. De fet, tenir cura de persones grans amb dependència ha estat identificat com un dels esdeveniments que més estrès pot produir en la vida d’una família i en cadascun dels seus membres.

projecte EDUCA'm

Sessió del projecte EDUCA’m en què una infermera facilita educació sanitària als cuidadors informals

El 90,6 % dels CI pensa que es dóna poca informació sobre les cures al malalt. És per això que des de la Infermeria del Servei de Geriatria de l’Hospital General de Granollers, es va crear el projecte EDUCA’m que té com a objectiu proporcionar una formació bàsica als CI en cures a persones dependents, aprofitant el període en que els pacients geriàtrics estan ingressats. Es va fer una prova pilot amb sessions periòdiques que tenien una durada d’una hora i eren impartides per personal d’infermeria. El contingut de les sessions es centrava en cures bàsiques que se li han de proporcionar a una persona amb dependència: higiene, cura de la pell, mobilitzacions i alimentació. El valor afegit que comporta el poder impartir les sessions durant l’estada hospitalària és que a part de la teoria apresa els CI tenen la oportunitat de participar amb les cures dels pacients i poder reforçar la informació. Després de la valoració tant positiva que s’ha fet per part dels participants a les sessions des de la Direcció d’Infermeria i el Servei de Geriatria de l’Hospital, es vol implementar el projecte per tal que formi part dels programes d’educació sanitària que desenvolupa infermeria dins de l’hospital.

Xènia Sist Viaplana
Cap d’Àrea d’Infermeria Malalt Crític, UGA i coordinació Grup ADA
Hospital General de Granollers

Potser també t’interessa:

By |2018-09-28T09:53:37+00:00setembre 28th, 2018|Infermeria|0 Comments