El Servei de Medicina Intensiva inicia el programa de donació d’òrgans en asistòlia

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital General de Granollers participa en el programa de donació i trasplantament d’òrgans de la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) com a centre extractor des de l’any 2008. Això vol dir que, en el cas que un pacient ingressat a la Unitat de Cures Intensives mori en situació de mort encefàlica (mort cerebral mentre que la resta d’òrgans segueixen funcionant durant), es pregunta a la família si hagués estat la voluntat del difunt fer la donació dels seus òrgans per a les persones que ho puguin necessitar. Si la família està d’acord i signa el consentiment, es procedeix a l’extracció dels òrgans i al trasplantament a les persones que ho necessiten, moltes d’elles en situació de salut molt delicada: o bé perquè estan a punt de morir (necessiten un òrgan per poder seguir vivint –cor, fetge, pulmons), o bé perquè necessiten un programa de diàlisi que els obliga a estar lligats a una màquina durant tres o més dies a la setmana.

Servei de Medicina Intensiva

Fotografia obtinguda durant la primera donació en asistòlia controlada a l’Hospital de Granollers

Ara fa un any, a l’octubre de 2017, el servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Granollers gràcies a l’esforç del coordinador de trasplantaments i metge consultor del servei, el Dr. Xavier Esquirol, va posar en marxa el programa de donació en asistòlia controlada. Es tracta d’oferir la possibilitat de ser donants d’òrgans a aquelles persones amb un pronòstic infaust (es a dir, que no tenen una esperança de vida a curt termini) o bé que estan condemnats a un estat vegetatiu irreversible, tot i que no estiguin en situació de mort encefàlica. Són pacients a qui, d’acord amb la família, es retiren les mesures de suport vital perquè mantenir-les podria suposar acarnissament terapèutic. En aquesta situació, es planteja a la família si, un cop arribat el moment de la retirada de les mesures terapèutiques, voldrien que el seu familiar fes donació d’òrgans. Si hi estan d’acord, es procedeix a l’extracció un cop s’ha produït la mort del pacient (en aquest cas, en el moment en que s’ha aturat el cor).

Tot i que Espanya encapçala les llistes mundials de donants per nombre d’habitants, no arribem a poder donar resposta a totes les persones que necessiten rebre un òrgan vital. És per això que la posada en marxa d’altres sistemes per poder donar resposta a aquesta demanda son molt benvinguts. Des de l’inici del programa de donació en asistòlia a l’Hospital de Granollers, hem pogut fer el trasplantament de ronyó a 6 persones que estaven esperant mentre necessitaven anar a sessions d’hemodiàlisi tres cops per setmana. Això ha comportat importants beneficis en termes de qualitat de vida de les persones malaltes que han estat receptores d’aquests ronyons i, també, de disminució de costos pel sistema sanitari.

Hem d’agrair especialment la generositat de les famílies que han fet possibles aquestes donacions en uns moments que són molt dolorosos per a elles, i que han servit per poder ajudar a altres persones malaltes que estan patint.

Esperem que, amb la col·laboració de tothom, puguem mantenir o, inclús, augmentar el nombre de persones a les que puguem ajudar amb el trasplantament d’òrgans generats a la UCI de l’Hospital de Granollers.

Dr. Xavier Esquirol, Coordinador de trasplantaments
Dr. Pau Garro, Cap de Servei de Medicina Intensiva             
Hospital General de Granollers 

Més informació:

Entrevistes sobre el tema al Dr. Esquirol:

By |2019-03-15T13:37:27+00:00octubre 29th, 2018|Medicina Intensiva|0 Comments