Compte amb el sol!

Recomanacions del Servei de PediatriaAmb l’arribada de l’estiu augmenten els riscos associats a les llargues exposicions al sol. Prendre’l amb moderació és beneficiós, però en excés és nociu perquè pot provocar cremades i fins i tot càncer de pell.

El sol emet diferents tipus de radiacions: radiacions ultraviolades de tipus A (UVA), ultraviolada B (UVB), infrarojos i llum visible. Els UVA penetren a les capes més profundes de la pell i causen envelliment prematur i augment del càncer. Els UVB penetren més superficialment i provoquen cremades solars i càncer de pell amb l’exposició excessiva.

Cal tenir en compte que la pell dels nens, com que té menys melanina, és més sensible que la pell dels adults a les radiacions solars i per tant s’ha de protegir més.

Per a prevenir els efectes nocius d’aquestes radiacions sobre la pell cal:

  • evitar exposar-se a les hores centrals del dia (des de les 10 fins a les 16 hores),
  • utilitzar protecció física com roba, para-sols, gorres i ulleres,
  • usar els protectors solars.

Recomanacions del Servei de Pediatria

 

Quin fotoprotector escollim?

Les cremes fotoprotectores es poden usar de forma segura en els nadons, però per sota dels 6 mesos poden resultar irritants a causa de les característiques especialment sensibles de la seva pell. Per això és millor evitar l’exposició al sol.

Pels nadons i els nens es recomana que el factor de protecció solar (FPS) sigui de 50. Les millors cremes són les que s’anomenen “d’ampli espectre” perquè protegeixen dels dos tipus de raigs solars que poden ocasionar danys a la pell, els ultraviolats A (UVA) i els ultraviolats B (UVB).

Les cremes i llets, que contenen en la seva composició agents hidratants, són els fotoprotectors més indicats per als nadons i els nens. Les solucions alcohòliques, que estan presents en locions i gels, tenen un efecte secant que convé evitar en la seva pell.

Cal evitar productes que combinin bloquejador solar i repel·lent d’insectes. La crema fotoprotectora s’ha de tornar a aplicar molt sovint. El repel·lent d’insectes utilitzat amb massa freqüència pot ser perjudicial.

Cal utilitzar el protector solar també els dies ennuvolats, ja que les radiacions UV travessen els núvols i es reflecteixen a l’aigua, la sorra, la gespa i la neu.

Aplica la crema 30 minuts abans de sortir de casa. Les substàncies del protector solar no comencen a fer efecte en la pell fins mitja hora després d’aplicar-la, per tant, convé aplicar-la a casa abans de sortir.

Fes-la servir cada dia quan estiguin a l’aire lliure, fins i tot per un curt període de temps. La majoria de les lesions provocades pel sol ocorren com a conseqüència d’una exposició fortuïta durant les activitats quotidianes, no només en prendre el sol a la platja.

Renova el protector solar cada 2 hores. No obstant això, donat que els nens es banyen freqüentment, juguen a l’aigua i mantenen molta activitat física, pot ser bona idea aplicar-la de nou cada menys temps. Quan surti de banyar-se, assegura’t de tornar-la a aplicar encara que utilitzis un protector solar resistent a l’aigua.

En resum…

  • Factor de protecció 50 (UVB+UVA).
  • Evitar exposició solar les hores centrals del dia.
  • En els menors de 6 mesos, millor evitar l’exposició solar i utilitzar roba i para-sol.
  • Aplicar el fotoprotector de manera generosa uns 30 minuts abans de l’exposició i cada 2 hores o abans, sobretot si estan a l’aigua.


Servei de Pediatria

Hospital General de Granollers

Font: faros.hsjdbcn.org i enfamilia.aeped.es

Potser també t’interessa:

By |2019-03-15T13:32:45+00:00juliol 27th, 2018|Pediatria|Comentaris tancats a Recomanacions del Servei de Pediatria