La diabetis

La diabetis mellitus és un conjunt d’alteracions metabòliques amb una característica comú principal que és la presència de concentracions elevades de glucosa a la sang de manera persistent o crònica.

La diabetis mellitus tipus 1 (d’inici sovint, però no sempre, a la infància o adolescència) es produeix a causa d’una producció reduïda d’insulina, mentre que la diabetis mellitus tipus 2 (tipus de diabetis més habitual, que sol diagnosticar-se a l’adult) i la diabetis gestacional (situació en què puja el sucre a sang limitat al període gestacional) es deuen a una resistència a l’efecte de la insulina. Molt sovint, la diabetis tipus 2, té relació amb el sobrepès i l’obesitat, un estil de vida inadequat, així com un factor genètic. Per aquests motius, ha augmentat tant la incidència els últims anys al nostre país i al món en general.

A final de l’any 2019, la Conselleria de Salut de la Generalitat estimava en 600.000 les persones amb diabetis a Catalunya, patologia que té el seu dia el 14 de novembre, el Dia Mundial de la Diabetis. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2018, la diabetis afecta el 7,8% de la població de 15 anys o més -7,6% d’homes i 7,9% de dones-, augmentant  la seva prevalença amb els anys, arribant al 20,2% en població de 65 anys o més.

A més a més, el nombre de dones embarassades que van patir diabetis gestacional durant la gestació a Catalunya es va disparar el 70 % entre els anys 2006 i el 2015, segons el primer estudi d’aquestes característiques fet amb pacients catalanes. Les dones que han patit diabetis gestacional tenen un risc més elevat de desenvolupar diabetis en el futur i de patir malalties cardiovasculars. Per aquest motiu, és fonamental que aquestes dones es facin un seguiment posterior per detectar de forma precoç el desenvolupament de diabetis o l’aparició d’altres factors de risc cardiovascular. L’edat cada vegada més avançada de les dones gestants, el sedentarisme i l’obesitat, fan que aquesta realitat sigui cada vegada més freqüent.

En relació amb la diabetis tipus 1, molt menys freqüent que la tipus 2, durant l’any 2019, a Catalunya, s’han declarat 289 nous diagnòstics de diabetis tipus 1 en persones menors de 30 anys; al  grup d’edat de 5 a 9 anys és on es presenten les majors incidències en els menors de 30 anys, tant en nens com en nenes.

En relació amb el tractament, en els darrers anys han aparegut nous fàrmacs que han possibilitat tractar cada pacient d’una manera més personalitzada. Malgrat tot, en la base del tractament continua sent  la formació sanitària aplicada a la diabetis en diferents aspectes, que van des de la nutrició, passant per l’exercici, l’autocura, prevenció i interpretació del funcionament de l’organisme i dels fàrmacs que es fan servir. és a dir, l’empoderament del pacient per controlar la seva malaltia. D’altra banda, la tecnologia ens permet cada vegada més poder controlar els nivells de glucosa de manera més còmoda i millor (amb sensors subcutanis de glucèmia en què el pacient no li cal punxar-se per saber el seu nivell de glucèmia) o administrar la insulina de manera més precisa i ajustable amb infusors o “bombes” d’insulina, tractament que pot ser necessari en determinades circumstàncies en pacients amb diabetis tipus 1. Aquestes noves tecnologies s’han tornat essencials (en tindre les dades del control del pacient a través de webs segures on es descarreguen els dispositius) per les visites no presencials, que l’hospital ha implementat per la pandèmia actual i que han arribat per a quedar-se.

Com es tracta la diabetis al nostre hospital

A l’Hospital General de Granollers s’atén a les persones amb diabetis tipus 1 de totes les edats. En el Servei de Pediatria s’atenen els nens amb diabetis fins a l’adolescència i ho fan conjuntament amb infermeres educadores. A partir de l’adolescència el control dels pacients amb diabetis passa a fer-se a la Unitat d’Endocrinologia. L’Hospital també ofereix una atenció monogràfica a la diabetis gestacional, on tant les infermeres educadores en diabetis, que assessoren i segueixen a les dones embarassades, com les llevadores, obstetres i endocrinòlegs tenen cura per tal que la gestació i el part es desenvolupi sense problemes. L’Hospital també disposa d’una consulta específica de peu diabètic on un podòleg expert atén aquesta problemàtica, coordinadament amb el cirurgià vascular, l’endocrinòleg i/o traumatòleg si cal. També des de 2015, s’atenen a les dones amb diabetis tipus 1 durant la gestació (abans havien de desplaçar-se a Barcelona), en coordinació amb els obstetres del nostre centre, optimitzant el control previ a la gestació amb infusor d’insulina, si cal. A més, des de l´any passat està desenvolupant-se un programa de formació grupal de pacients amb diabetis tipus 1, per a iniciar el tractament amb infusor d´insulina, encara en marxa.

Els pacients amb diabetis tipus 2 habitualment són controlats a l’atenció primària, però disposem de guies i circuits des de fa anys, per tal de poder atendre els casos que ho requereixin en un àmbit o un altre àmbit assistencial de la manera més fluida i flexible possible.

La diabetis a més de ser una de les principals causes de ceguesa, es relaciona amb el voltant del 30% dels ictus, 40% de malaltia coronària, 50% d’insuficiència renal i diàlisi i un 70% d’amputacions no traumàtiques d’extremitats inferiors. Moltes d’aquestes complicacions es poden evitar o retardar en gran manera si s’aconsegueix controlar, tant els nivells de glucèmia, com d’altres factors sovint associats a la diabetis com ara la hipertensió els nivells de colesterol, el tabaquisme i l’obesitat.

Dia Mundial de la Diabetis, 14 de novembre

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra des de 2007 el 14 de novembre, com un dia de salut oficial de Nacions Unides, en resposta a l’alarmant augment de casos de diabetis en el món. La seva finalitat és donar a conèixer les causes, símptomes, tractament i complicacions associades a la malaltia i recordar que la incidència està en augment i seguirà aquesta tendència si no s’aconsegueix disminuir el grau d’obesitat i sedentarisme, que són una de les causes principals del seu desenvolupament.

https://worlddiabetesday.org/

 

Dra. Olga Simó Guerrero
Cap de secció  d’Endocrinologia i Nutrició
Coordinadora de la UDEN
Hospital General de Granollers

By |2020-11-17T16:00:05+00:00novembre 17th, 2020|Endocrinologia|Comentaris tancats a Dia Mundial de la Diabetis