1 d’octubre: Dia Mundial de la Urticària Crònica

La urticària és una malaltia inflamatòria de la pell afectant la capa superficial de la dermis que es caracteritzada per l’aparició d’unes lesions cutànies anomenades faves, de vegades amb intensa picor, d’1 a 24 h de durada, i que poden reaparèixer al cap d’hores o dies després. En algunes ocasions es pot acompanyar d’inflor en llavis, parpelles, llengua, mans, regió genital…

  • Al voltant d’un 20% de la població ha patit en algun moment algun episodi d’urticària.
  • Quan un episodi d’urticària dura més de 6 setmanes parlem d’urticària crònica podent persistir més de 5 anys fins a un 11% de pacients.

La urticària crònica no és una al·lèrgia. En alguns casos l’origen pot ser autoimmune, és a dir, el nostre propi sistema immunitari el que genera una resposta inflamatòria exagerada a la pell, però en la majoria dels casos no s’identifica cap causa que la desencadeni.

És poc probable que una urticària crònica tingui un origen al·lèrgic i molt menys per aliments, conservants o colorants. Per això, les proves al·lergològiques específiques generalment no són necessàries i són totalment inútils els tests d’intolerància alimentària. Tampoc tenen sentit les dietes d’evitació.

El tractament d’elecció són els antihistamínics H1 no sedants en les dosis recomanades i, fins i tot, incrementades. Els corticoides orals s’han de reservar per als brots severs on han fallat altres fàrmacs.

La urticària crònica és una malaltia amb un greu impacte en la qualitat de vida dels que la pateixen, per la qual cosa és essencial la comunicació metge-pacient per al diagnòstic i abordatge de la urticària.

Semana Mundial de la Alergia 2017 (via Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica –SEAIC-)

Asociación de afectados por la urticaria crónica (AAUC)

 

Dra. Mª Estrella Llamas Huerta
Servei d’Al·lergologia de l’Hospital General de Granollers

By |2017-10-02T14:48:53+00:00octubre 2nd, 2017|Al·lergologia|Comentaris tancats a 1 d’octubre: Dia Mundial de la Urticària Crònica