XXI Setmana Sense Fum 2020: Desconnecta’t de la cigarreta, endollat a la vida

Malgrat la COVID-19 ha canviat el nostre món, el consum de tabac continua matant 10.000 persones cada any a Catalunya. En temps de coronavirus continua sent important  portar a terme la XXI Setmana Sense Fum (http://www.setmanasensefum.cat/), encara que de manera diferent i adaptant-nos a aquesta nova realitat però amb el mateix compromís i convenciment, i per això us animem a celebrar-la. L’Hospital General de Granollers s’adhereix a aquesta celebració.

El dia 25 de maig s’inicia la Setmana Sense Fum!

Enguany, sota el lema Desconnecta’t de la cigarreta, endollat a la vida, del 25 al 31 de maig, pretén recordar la necessitat de continuar treballant en la lluita enfront el tabac i les estratègies de les indústries tabaqueres per captar a nous fumadors i a col·lectius més vulnerables, com la població juvenil, amb nous formats de consum de tabac.

En aquesta línia, el comitè organitzador de la Setmana Sense Fum ha dut a terme una enquesta què vol conèixer com va evolucionant el consum de tabac i l‘opinió de la població en general en temes d’actualitat sobre tabaquisme, com és ara la COVID-19. Actualment, ja han participat més de 3000 persones. Consulta els resultats de l’enquesta:

*

 • Consulta les activitats a la web:  http://www.setmanasensefum.cat/activitats.aspx
 • Durant aquests dies, a través de les xarxes socials podeu compartir les vostres idees, projectes, activitats, etc. orientades a una vida sense fum.

Publiqueu-les a Twitter, Instagram o Facebook amb l’etiqueta #ssfcat20 i/o #activitatsensefum

Aprofita el moment! Si ens llegeixes i ets treballador/a de l’Hospital i vols que t’ajudin a deixar a fumar contacta amb el personal sanitari del Servei de Prevenció. Només cal que escriguis al correu prevenciosalut@fhag.es

Tabac i COVID-19

En aquests dies han sorgit en diferents fòrums i medis de comunicació controvèrsies sobre la possible relació entre el Tabac i la COVID-19.

Un article recent referint de que la nicotina és bona per la COVID-19 ha pogut ser l’excusa perfecta de moltes persones que fumen per a seguir fumant. Però, quina relació tenen aquestes dues malalties? El passat 30 d‘abril, sota el títol “Tabaco y Covid-19: ¿amistades peligrosas”, la  Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, centre col·laborador de l’OMS, va organitzar el primer seminari web per donar resposta a aquestes preguntes.

Amb la participació de diferents experts us exposem  les conclusions científiques més destacades sobre tabac i infecció per SARS-CoV-2:

 • El nombre d’articles científics publicats durant els últims 3 mesos que parlen sobre COVID-19 és superior als set mil i sobre COVID-19 i tabaquisme o tabac uns 30 articles.
 • Tot i què els estudis clínic-epidemiològics a data d’avui sobre el “risc” d’infecció per SARS-CoV-2 presenten importants limitacions metodològiques, l’evidència epidemiològica sobre l’associació del tabac com a factor protector o de risc amb la COVID-19 és inadequada.
 • Sembla que el receptor ECA-2 es clau en la resposta immune, està relacionat amb la nicotina i serveix d’ancoratge del SARS-CoV-2019 (amb evidència traslacional).
 • Els fumadors i ex-fumadors tenen més risc d’infeccions bacterianes i víriques, incloent MERS-CoV i SARS-CoV.
 • L’associació del tabac com a factor de progressió de la COVID-19 és consistent i forta. El risc de major gravetat o d’ingressar a la UCI per COVID-19 és el doble en fumadors que en no fumadors.

No hi ha dubtes… Fumar és dolent, fumar amb COVID-19 és encara pitjor.

Informació complementària:

Dia Mundial Sense Tabac 2020 ‘S’ha revelat el secret’

Engany, aquest 31 de maig  l’OMS celebra aquesta diada amb el lema S’ha revelat el secret fent una crida a desemmascarar les estratègies de les indústries tabaqueres i evitar l’inici del consum de tabac en els més joves.

La campanya global desacredita mites i exposa les tàctiques enganyoses utilitzades per aquestes indústries. Vol proporcionar als joves el coneixement necessari per a detectar fàcilment la manipulació de la indústria i equipar-los amb les eines per a rebutjar aquestes tàctiques, amb l’objectiu d’ empoderar als joves per fer front a aquestes estratègies. L’OMS fa una crida a tots els joves –amb la necessitat del suport de tota la societat-  a unir-se a la lluita per a convertir-se en una generació lliure de tabac.

Sabies què?

 • Les empreses tabaqueres van gastar més de 8000 milions en màrqueting i publicitat, i el món va perdre 8 milions de vides per causes relacionades amb el consum de tabac i l’exposició al fum aliè.
 • Ofereixen més de 15 000 sabors, la majoria dels quals resulten atractius a aquest grup de població.
 • Utilitzen dissenys elegants i sexis per fer més atractius cigarrets i altres dispositius de consum.
 • Comercialitzen cigarrets solts per a fer que l’addicció sigui menys cara, i inclòs distribueixen mostres gratuïtes en esdeveniments populars per a joves.
 • Utilitzen anuncis i exhibició de productes de tabac en pel·lícules i programes de televisió i a través de plataformes de xarxes socials amb persones influents a digitals pagats, que arriben a veure’s més de 25 000 milions de vegades.

El consum de tabac és la causa del 25% de totes les morts per càncer en el món. El consum de nicotina i de productes de tabac augmenta el risc de patir càncer, malalties cardiovasculars i pneumopaties. Sens dubtes, cal protegir als joves de la manipulació de la indústria i evitar què s’inicien en el consum de tabac i nicotina.

Si vols saber què impacte té el tabac, et proposem una lectura ràpida i molt interessant sobre dades mundials relacionades amb aquest consum. Consulta The Tobacco Atlas:  https://tobaccoatlas.org/

 

Servei de prevenció riscos laborals i medi ambient
Hospital General de Granollers

By |2020-05-29T10:08:17+00:00maig 26th, 2020|General|Comentaris tancats a Setmana Sense Fum 2020