Infermera de pràctica avançada (IPA) en diabetis

Aquest article parla del paper de la infermera de pràctica avançada (IPA) en diabetis.

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició (UDEN) de l’Hospital General de Granollers està formada per un equip multidisciplinari que consta de metges especialistes amb endocrinologia, infermeres especialistes en educació terapèutica, dietistes, podòloga, psicòloga, auxiliar d’infermeria i administrativa. L’equip té un coordinador del qual depèn funcionalment tot l’equip. A més compta amb el suport de Treball Social i de l’equip de mediadors.

A la Unitat es tracten malalties molt variades unes cròniques com la Diabetis Mellitus (DM) i l’obesitat i altres agudes. La UDEN cobreix les necessitats sanitàries de les persones amb trastorns endocrinològics de tot el Vallès Oriental, tant adults com nens, també és referent de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i fa suport dels equips d’Atenció Primària i d’altres nivells assistencials que ho requereixen.

La missió de la UDEN és la de diagnosticar i realitzar totes aquelles proves necessàries per completar el diagnòstic i tractament del pacient.

El maneig de la DM és molt complexa, va més enllà del control glucèmic: implica mantenir un tractament de per vida per part del pacient i moltes vegades canvis en el seu estil de vida. Per això és fonamental que els pacients i/o famílies rebin educació terapèutica en diabetis.

L’educació terapèutica en diabetis té com a objectiu donar al pacient i/o família els coneixements, habilitats, actituds i el suport necessari per a poder gestionar la seva malaltia i que puguin integrar-la a la seva vida diària. Tot això amb la finalitat de prevenir descompensacions agudes i reduir el risc de complicacions cròniques.

Objectius de les infermeres de la UDEN:

  • Atendre la demanda d’educació terapèutica que es genera a la comarca i a la resta de Serveis de l’Hospital, amb el màxim nivell de qualitat.
  • Fomentar el treball en equip i la comunicació fluida entre els diferents professionals de la Unitat.
  • Oferir una atenció complerta al pacient i/o família amb diabetis, en la qual s’integrin i es coordinin els esforços de tots els professionals que treballen a la Unitat, així com els diferents especialistes que visitin al pacient.
  • Facilitar i/o afavorir l’apoderament del pacient en la gestió de la seva malaltia.
  • Mantenir la comunicació i coordinació constant amb els equips d’Assistència Primària, i contribuir a la formació continuada dels seus metges i infermeres.
  • Col·laborar amb les Societats Científiques pròpies de l’especialitat.
  • Fomentar la formació continuada i la recerca clínica com a eina indispensable per l’excel·lència professional.

***

Altres articles relacionats amb la infermeria de pràctica avançada:

By |2021-03-25T16:30:30+00:00març 25th, 2021|Infermeria|Comentaris tancats a Infermera de pràctica avançada (IPA) en diabetis