12 de maig: Dia Internacional de la Infermeria

International Nurses Day

Cada 12 de maig, se celebra internacionalment el Dia de la Infermeria per commemorar el naixement de Florence Nightingale, infermera britànica que va donar a conèixer la importància de les cures, primer pas en el nostre desenvolupament professional.

Fa tres anys va sorgir una campanya a nivell mundial promoguda per l’OMS i la CII anomenada Nursing Now, amb l’objectiu de posicionar la professió infermera, impulsar l’excel·lència professional i les cures infermeres com a nucli per la millora de la salut de les persones.

L’any 2019 el Departament de Salut de Catalunya s’hi va adherir amb el compromís de concretar els objectius de la campanya, “la visualització”, com incloure infermeres en els llocs de decisió del Departament de Salut, augmentar les inversions per millorar les condicions de treball…

Ara fa uns sis mesos des de la Direcció d’Infermeria de l’Hospital vam començar a treballar per adherir-nos a la campanya, per donar veu i visualitzar el lideratge de les infermeres en el seu propi rol, l’estratègia consistiria a plasmar tots els projectes, avenços professionals i projeccions socials, que es fan des d’infermeria de l’hospital i presentar-los a tots els possibles canals de comunicació, web, Intranet, Twiter, Facebook… amb l’empremta de Nursing Now.

Estàvem en l’últim pas de l’adherència de la campanya amb l’Hospital i apareix la pandèmia. El món s’atura, canvien els objectius, l’hospital, la manera de treballar, els malalts, res és igual. Infermeria respira a fons i comença la frenètica lluita contra la Covid-19.

Ara, avui, em pregunto, visualització d’infermeria? Ha quedat clar en el món quin és el paper de la infermeria. La pandèmia ha mostrat quin és el nostre lloc. La rapidesa de reacció, la creativitat per modificar circuits i crear espais allà a on no n’hi havia, la capacitat professional per treballar en condicions desconegudes, la gran professionalitat que s’ha posat per davant de les pors i l’esgotament amb un sol objectiu “el malalt”, amb molts dubtes, amb desconeixement dels equips de protecció que ens ha portat a treballar com no ens haguéssim imaginat ni en un mal son.

12 de maig: Dia Internacional de la Infermeria

Carme Tusquellas amb part de l’equip d’infermeria responsable de cuidar als pacients amb Covid-19. Imatge emesa a l’informatiu Infovallès de VOTV (28 d’abril)

S’ha treballat braç a braç amb els companys mèdics, nova malaltia, nous tractaments, decisions ràpides, delegacions immediates, un treball d’equip.

Infermeria ha fet un “treball de camp” intens i curt que ens ha dut a desenvolupar, instints, voluntats, resiliència i compromís. La cura, una de les nostres raons de ser amb malalts sols, espantats i amb molta necessitat de suport, la combinació de la part terapèutica amb la humana ha estat l’exercici més extraordinari i commovedor, un somriure amb els ulls, un donar una carícia amb els guants, uns mots de tendresa amb la mascareta, ulleres i pantalla, han estat un dels grans reptes d’aquesta pandèmia.

Se’ns han mort malalts a les mans, amb només el nostre acompanyament, però també hem ajudat a salvar-ne molts més amb les nostres competències i professionalitat per al final poder-los d’acomiadar a l’alta amb un gran aplaudiment i llàgrimes als ulls.

Que ens queda a partir d’ara dins nostre? Cansament, incertesa, por al rebrot i el dubte que en traurem de tot això per poder créixer l’endemà? Entre totes, hem d’esperar que aquesta “imprescindibilitat” d’infermeria que s’ha vist durant la pandèmia quedi en el cervell de tota la societat, de nosaltres mateixes i dels polítics que tenen la potestat de donar valor allà a on hi és.

Personalment, com a Directora d’Infermeria de l’Hospital General de Granollers, Carme Tusquellas, infermera, dic que estic orgullosa i satisfeta de tots els professionals des de les netejadores, manteniment, magatzem, tècnics, comandaments, directius, metges i sobretot les infermeres, estar al capdavant d’aquest col·lectiu m’ha confirmat com és de gran i important la nostre professió, que som la columna vertebral del món sanitari i que ens queda encara camí per créixer i desenvolupar-nos.

Avui Dia Internacional de la Infermeria us felicito a tots i totes, us dono les gràcies per tot el que heu fet i us convido a creure el que som.

Carme Tusquellas
Directora d’Infermeria de l’Hospital General de Granollers

Xarxes socials:
#Nurses2020
#IND2020
#DiaMundialDeLaInfermeria
#NursesDay2020

By |2020-05-12T11:26:13+00:00maig 12th, 2020|General|Comentaris tancats a 12 de maig: Dia Internacional de la Infermeria