Dia Internacional de la Infermeria

Dia Internacional de la Infermeria

Una mica d’història del Dia de la Infermera…

Si parlem de l’activitat relacionada amb tenir cura (cuidar), la Infermeria és tan antiga com la humanitat; si en parlem com a professió com l’entenem avui, la professió infermera pot trobar els seus orígens l’any 1852, quan Florence Nightingale, considerada la mare de la Infermeria moderna, defineix per primera vegada quina és l’aportació específica de la infermera a la salut de les persones i assenta les bases del què serà la professió infermera moderna en el seu llibre Notes d’Infermeria.

És per això, que coincidint amb la data del naixement de Florence Nightingale, el 12 de maig de 1820, el Consell Internacional d’Infermeres va declarar aquest dia Internacional de la Infermera. El celebrem totes les infermeres del món.

Que fem les infermeres?

  • Orientem, guiem i acompanyem a les persones en tot el seu recorregut vital, fent especial atenció a aquells grups de població en situacions específiques on l’acció de la infermera és determinant.
  • Ajudem o suplim quan la persona té un problema de salut a través de les activitats relacionades amb el desenvolupament de la nostra aportació autònoma.
  • Col·laborem amb les actuacions de diferents professionals a través d’activitats interrelacionades en l’àmbit sanitari, sociosanitari i social.

Com celebrem el Dia Internacional de la Infermera?

Dia Internacional de la InfermeriaPortem, des de fa 18 anys, fent diverses activitats en la comarca, però els últims anys ha acabat definint-se en una Jornada d’infermeria, on hi ha participat i participen totes les Institucions comarcals: La delegació del Vallès Oriental del COIB, la Fundació Hospital Asil de Granollers, l’Hospital de Sant Celoni, la Fundació Sanitària Mollet, La Mútua, l’ICS, SAP Granollers-Mollet i Programa d’atenció a la Dona i el Centre Penitenciari Quatre Camins.

La jornada es considera un punt de trobada per la infermeria comarcal i serveix per conèixer, analitzar, reflexionar i debatre temes tan importants com l’ètica i la dignitat, la responsabilitat professional, la prevenció, la recerca, la immigració, la salut mental,  la gent gran, les Tics, el malalt crònic complex, les urgències i les emergències, la cooperació,  etc.

També es donen reconeixements:

  • Dia Internacional de la InfermeriaA la innovació infermera: infermeres o infermers que de manera individual o grup (serveis, unitats, institucions) han portat a terme propostes innovadores en l’abordatge de tenir cura a les persones i comunitat, així com l’avenc disciplinar.
  • A la trajectòria professional: infermeres o infermers que s’hagi distingit per la seva trajectòria professional amb l’àmbit de la professió infermera i que per la dedicació esmerçada han esdevingut protagonistes del seu desenvolupament. Es valorarà tant les contribucions concretes com la seva coherència al llarg de la seva vida laboral.
  • A la bona pràctica professional: reconèixer la tasca d’aquella infermera o infermer que en la seva funció assistencial desenvolupada en qualsevol dels àmbits de l’exercici de la professió infermera es mereix un reconeixement d’infermera excel·lent per l’impacte de la seva pràctica assistencial en les persones i les comunitats.

 

Aquest any la nostra reflexió serà sobre la Salut Mental i les addiccions, el divendres 22 de juny a La Troca de Granollers, on parlarem de l’antiestigma en salut mental, de la salut mental comunitària al territori i de les addicions.

Tothom hi està convidat!

​Eulàlia Guix Llistuella
Infermera, tècnic en projectes de formació i Delegada comarcal del Vallès Oriental del COIB

Potser també t’interessa:

By |2018-05-10T11:51:26+00:00maig 10th, 2018|Infermeria|0 Comments