El projecte europeu de recerca RADIO, una experiència d’innovació en salut

  • El projecte europeu RADIO va acabar el passat 31 de març amb la participació en el nostre hospital de 24 pacients en dues fases pilot de l’estudi.
  • RADIO ha desenvolupat un sistema integrat de llar intel·ligent i un robot assistent

La Recerca i la Innovació són cabdals en el nostre hospital per millorar i avançar en la nostra missió d’oferir serveis sanitaris i socials personalitzats per millorar el benestar de les persones del Vallès Oriental i de la societat, en general.

Finalitza el projecte de recerca RADIOEl passat mes de març va finalitzar el projecte europeu de recerca i desenvolupament tecnològic RADIO. RADIO “Robots in Assisted Living Environment” ha estat un projecte dins del programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, en resposta a una convocatòria de solucions tècniques per promoure la vida independent. El projecte de recerca i d’innovació interdisciplinari s’ha dut a terme en els darrers 3 anys juntament amb 9 institucions europees més entre centres de recerca, universitats, empreses i hospitals. El sistema RADIO desenvolupat consta d’una “llar intel·ligent” i “robòtica” per oferir solucions no intrusives, eficients, fiables i modulars per a l’envelliment actiu i saludable.

El Servei de Geriatria i l’Àrea de Recerca i Innovació de l’Hospital General de Granollers, han participat en el projecte tant en la definició d’objectius clínics, participació en la validació del prototip i anàlisi dels resultats clínics com també en la definició, seguiment i control dels requeriments ètics de tot el projecte.

Durant dues fases d’estudi, un total de 24 pacients voluntaris van realitzar una estada de tres dies en l’apartament intel·ligent al Centre Geriàtric Adolfo Muntanyà. Durant aquests estudis pilot els pacients realitzaren diverses activitats i patrons de la vida diària (Activities of Daily Living – ADL’s) com aixecar-se del llit o de la cadira (bed and chair transfers), caminar 4 metres (4 m walk), prendre’s la medicació (pill intake), preparar-se els àpats (meal preparation) i altres activitats domèstiques (TV watching, going out, others). El sistema RADIO mesurava i recollia totes les dades per després enviar-les i poder analitzar-les pels investigadors i clínics del projecte. Els objectius del projecte es van basar en quatre dimensions principals: 1) l’acceptació de l’usuari, 2) el recull, transmissió i processament de dades integrades i potents, 3) les interfícies de l’usuari i 4) l’arquitectura de tot el sistema. Els resultats finals han estat excel·lents complint gran part de les expectatives definides a l’inici del projecte.

La integració de robots i sensors intel·ligents en què s’anomena l’“Internet de les Coses”(IoT) o l’”Internet del tot” (IoE) està i  estarà facilitant una major penetració de solucions tecnològiques clau en la vida de les persones grans abordant diferents necessitats de la societat i problemes de salut. S’espera que el projecte contribueixi amb un gran avanç en la recerca i desenvolupament tecnològic per millorar la qualitat de vida independent de la gent gran en un futur pròxim.

Podeu obtenir més informació en el següent vídeo següent: https://vimeo.com/264989948

Projecte RADIO a l’Hospital General de Granollers from FPHAG SALUT 2.0 on Vimeo.

O visitar: http://radio-project.eu/

Finalitza el projecte de recerca RADIOEuropean Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement Nº 643892

Unitat de Recerca i Innovació de l’Hospital General de Granollers

Potser també t’interessa:

By |2018-05-03T10:53:33+00:00maig 3rd, 2018|General|0 Comments