Infermeria de sala de parts, maternitat i pediatria: el pla de naixement

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), tota dona té el dret fonamental a rebre una atenció prenatal adequada i a tenir un paper central en tots els aspectes d’aquesta atenció, fins i tot participar en la planificació, realització i avaluació de l’atenció i que els factors socials, emocionals i psicològics són decisius en la comprensió i instrumentació d’una atenció prenatal apropiada. Per donar resposta a aquestes declaracions de l’OMS, l’equip de professionals d’atenció a la dona de l’Hospital General de Granollers, ofereix la possibilitat de presentar un pla de naixement per escrit a l’arribada a sala de parts.

En el moment en què l’Hospital va oferir la possibilitat de dur a terme un part natural, va definir conjuntament amb l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) un document de pla de naixement adaptat a les nostres possibilitats.

Sala de parts naturals de l’Hospital

Aquest document es treballa durant les visites prenatals amb la llevadora d’atenció primària. Aquesta explica a la parella cadascun dels apartats: possibilitats existents, beneficis i inconvenients de cadascuna de les decisions, evidència científica al darrera, etc, i la parella ho pot omplir a casa un cop ha pogut reflexionar sobre com vol que sigui el seu part.

A l’arribada de la gestant a l’Hospital en treball de part, la llevadora i la parella revisen el pla de naixement proposat i quines possibilitats hi ha de complir amb les seves expectatives. Aquest compliment el marcaran la situació clínica de la dona i nadó.

Alguns dels punts que treballa aquest document són:

  • Preferències relacionades amb l’acompanyant (qui vol que l’acompanyi).
  • Preferències relacionades amb l’espai físic: possibilitat d’escoltar música, de graduar la intensitat de la llum, de parir en el mateix espai on es realitza la dilatació…
  • Preferències relacionades amb realització o no de certs procediments, com per exemple: deambulació, ingesta de líquids, rasurat del pubis, administració d’ènema…
  • Monitoratge fetal contínua o periòdica.
  • Tècniques d’alleujament possible: disminució del dolor amb massatge i relaxació; dilatació a la banyera, tipus d’anestèsia possible, tècniques de respiració…
  • Preferències durant el període de dilatació: material de suport com ara pilotes, miralls, coixins…
  • Preferències durant el període d’expulsió: posició a adoptes, ús de miralls durant l’expulsiu, realització de l’episiotomia, col·locació del nadó pell amb pell com més aviat millor, moment de clampatge del cordó umbilical…
  • Preferències després del part i sobre alletament.

Aquest document té com a principal objectiu respectar els desitjos de la dona i parella en relació al naixement d’un fill, podent decidir el màxim d’aspectes relacionats amb el part. Tot i això, tota decisió presa en aquest document, pot ser revocada a últim moment per decisió de dona.

Els professionals que l’atendran vetllaran per  oferir el millor servei, respectant les voluntats de la parella, sense perdre de vista que el principal objectiu de l’equip assistencial serà garantir la seguretat del fill i la dona durant tot el procés de part.

Anna Pareja Martínez
Cap d’Àrea d’Infermeria de sala de parts, maternitat i pediatria
Hospital General de Granollers

Contingut relacionat:

By |2018-02-23T19:15:52+00:00febrer 23rd, 2018|Infermeria|0 Comments