Camí de la màxima especialització de la mà de la innovació i la gestió clínica

La dermatologia és una de les especialitats més demandades per la població. Això és a causa d’una major conscienciació per part de la ciutadania pel que fa al càncer de pell, i també als canvis socials i econòmics de les últimes dècades, que han fet que la salut de la pell passi a ser una prioritat per als pacients. Així mateix, atès que algunes patologies cutànies són pròpies de l’envelliment, l’actual demografia afavoreix l’augment de les consultes derivades de la cronobiologia de la pell.

Servei Dermatologia de l'HospitalEls serveis de Dermatologia de la Sanitat Pública han d’estar preparats per a la correcta gestió d’aquesta ingent demanda. Aquesta gestió comença amb una bona coordinació amb l’Atenció Primària per desenvolupar sistemes de derivació que permetin el correcte garbellat i priorització dels pacients. En aquest sentit el Servei de Dermatologia de l’Hospital de Granollers és pioner en l’Estat espanyol en el desenvolupament de sistemes de teledermatologia. La teledermatologia consisteix en la captura d’imatges de lesions cutànies per part del metge de família i la seva posterior transmissió (juntament amb la informació clínica) a l’hospital a través d’una plataforma informàtica específica. Una vegada rebuda la imatge, el dermatòleg pot realitzar una aproximació diagnòstica, recomanant un tractament al metge de capçalera, o indicar la derivació a l’hospital si es tracta d’una patologia complexa que correspongui a l’àmbit especialitzat.

Des de la seva engegada en 2013, els dermatòlegs de l’hospital han realitzat més de 13.000 consultes per teledermatologia, amb una mitjana de 4.000 anuals en els últims anys, sent un dels serveis que més teledermatologia realitza d’Europa. La implantació de la teledermatologia ha permès una adequat control de la demanda amb la consegüent bona gestió de la llista d’espera de visites presencials, que actualment és d’un mes. En aquests moments, els dermatòlegs de l’hospital poden emetre una resposta al metge de capçalera que realitza la teledermatologia en menys de 48 hores, aconseguint un nivell d’accessibilitat a l’especialista excel·lent i una resolució immediata.

La correcta gestió clínica de la llista d’espera a través de la teledermatologia, ha permès derivar els recursos humans del Servei cap a línies d’especialització pròpies d’un hospital de tercer nivell. Dit d’una altra manera, el metge que realitza teledermatologia, disposa de més temps assistencial per resoldre la patologia complexa que li arriba a l’hospital després del screening telemàtic. Així, el Servei de Dermatologia de l’Hospital de Granollers és el responsable d’assumir íntegrament el tractament quirúrgic del càncer de pell, així com de les tècniques diagnòstiques i procediments propis d’aquest camp com la teràpia fotodinàmica, el control digital de nevus i l’ecografia cutània, tal com ocorre a qualsevol hospital terciari de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta línia d’especialització, l’Hospital de Granollers disposa d’un sistema de cabines i panells de fototeràpia per al tractament de la psoriasis greu, la dermatitis atòpica, la esclerodèrmia i els limfomes, totes elles patologies complexes que en el passat eren derivades a altres hospitals.

En definitiva, el Servei de Dermatologia de Granollers aposta per l’excel·lència assistencial a través de l’especialització dels seus processos i la inversió en equipament avançat. Mitjançant l’ús de Tics (en aquest cas la TD) s’aconsegueix una millor gestió del flux de pacients des de primària, la qual cosa permet optimitzar el temps i els recursos, per poder donar una atenció integral a pacients dermatològics amb patologia complexa dins de l’entorn comarcal.

Dr. Antonio Guilabert Vidal
Cap de Secció de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital General de Granollers

By |2018-02-09T12:20:32+00:00febrer 9th, 2018|Dermatologia|0 Comments