La cirurgia de cataracta avui: un vestit a mida

Dins de l’ull tenim una lent natural que serveix per enfocar correctament les imatges que veiem a la retina. Aquesta lent hade ser perfectament transparent i nítida per poder desenvolupar bé la seva funció. amb el pas dels anys i l’efecte de la llum, aquesta lent va perdent lentament la seva transparència i es va tornant opaca. Quan això succeeix es va perdent visió i apareix la cataracta. Avui dia és una patologia molt freqüent, ja que ha augmentat l’esperança de vida i també les exigències visuals de les persones grans.

El tractament de la cataracta és la cirurgia. Actualment la tècnica que es fa servir per operar-la s’anomena facoemulsificació. És un procediment que utilitza la tecnologia dels ultrasons i té uns magnífics resultats. Aquest mètode ens permet extreure la part de la nostra lent natural que ha perdut transparència, respectant i deixant intactes aquelles estructures que ens permetran implantar una lent intraocular, coneguda pels pacients com “la lentilla”, exactament en el mateix lloc on hi havia la lent natural, i això farà possible mantenir les funcions de la lent natural que teníem, és a dir, enfocar adequadament les imatges a la retina.

Una pregunta freqüent és si les cataractes s’operen amb làser. La resposta era, fins fa molt poc, que no, ja que actualment està desenvolupada una nova tecnologia amb un nou làser de femptosegons que permet millorar encara més certs passos de la tècnica actual. Un cop extreta la lent natural opacificada i substituïda per una lent intraocular artificial, la cataracta mai més tornarà a aparèixer. El que sí que sol passar de vegades és que la membrana que deixem durant la cirurgia i que serveix per mantenir la lent intraocular fixada en la mateixa posició que la lent natural de l’ull, amb el temps es pot fibrosar i enfosquir. En aquest cas, el pacient tornarà a notar una pèrdua de visió i visió borrosa que li recordarà a la situació d’abans d’operar-se de cataractes. Si això passa s’ha de treure aquesta fibrosi, i això es fa amb un tractament làser que es porta a terme en la mateixa consulta.

Avui dia, la tècnica de la cirurgia de cataracta ha arribat a estàndards molt elevats i ens permet adaptar-la a cada pacient de manera que aprofitem la cirurgia per poder corregir altres problemas refractius de l’ull com els astigmatismes, la vista cansada, etc., i és per això que podríem parlar de fer en cada cas un vestit a mida.

Les possibilitats que ens obren els nous materials i les noves tecnologies ens permet tenir lents intraoculars amb característiques molt diverses entre elles i que corregeixen aspectes diferents. Hi ha lents que corregeixen la visió de lluny però per veure-hi de prop necessitarem ulleres, altres que corregirán visions de lluny i de prop a la vegada, conegudes com a lents multifocals, i és d’aquesta manera que podem corregir la vista cansada. Un altre grup de lents corregeixen l’astigmatisme o irregularitats de graduació que tenen alguns pacients abans de la cirurgia.

Amb això ens referim que les possibilitats són múltiples, però cada pacient té unes necessitats específiques, una anatomía determinada i l’existència o no d’altres patologies oculars, cosa que fa que a cada pacient se li pugui oferir una solució buscant, el millor resultat possible.

És molt important explicar sempre al pacient quina és la millor solución per al seu cas concret i per què, tenint en compte que en certs casos ara podrem incorporar un nou element com és la utilització d’un làser per poder ajustar encara millor aquest vestit.

Dra. Mercè Guarro Miralles
Cap del Servei d’Oftalmologia

By |2017-10-02T14:57:04+00:00maig 15th, 2017|Oftalmologia|Comentaris tancats a La cirurgia de cataracta avui: un vestit a mida